BBM/ Blog, Gyurmázzunk!, Kézügyesség fejlesztése

Milyen hatásai vannak a gyurmázásnak?

Legfontosabb, ami mindenki számára nyilvánvaló, hogy a rendszeres gyurmázás során fejlődik a gyermekünk kézügyessége.
A gyurma sokféle formázási lehetősége (gyúrás, sodrás, lapítás, gömbölyítés, csipkedés, stb.) hol erőteljesebb, hol aprólékos, finom mozdulatok edzik a kéz izmait, erősödik a csukló, a tenyér, az ujjak izomzata. A finommotorikus képesség – a kéz és az ujjak finommozgása rendkívül fontos a ceruzafogás kialakulásához.

A gyurma minden érzékszervünkre –látás, tapintás, hallás, szaglás- hatással van, de leginkább a szem-kéz koordináció fejlődik. A látás és a kézmozgás összehangolása sok gyakorlást igényel.

A rendszeres gyurmázás hihetetlen mértékben járul hozzá gyermekünk kézügyességének fejlődéséhez, és ha okosan játszunk vele, akkor még sok-sok más (több mint 20! féle) képesség is fejlődésnek indul - Gyurmakalandok - www.kreativszakkor.hu

Különböző színű gyurmákat használva, megismertethetjük színeket. Ha összegyúrunk két színt, látni fogja, hogyan keverednek össze és hoznak létre egy harmadik színt, hogy pl. a pirosból és a sárgából narancssárga lesz, de ha fehérrel gyúrjuk össze a pirosat akkor rózsaszín lesz és ha sárgához kéket teszünk zöld lesz az eredmény. Ez gyermekszemmel varázslatos játék, ami hozzájárul, hogy a színfelismerés mellett, a színkeverés képessége is fejlődik.

Fejlődik a megfigyelőképesség is, hisz ha mutatunk gyermekünknek valamit, akkor azt ő is igyekszik a maga módján utánozni, hasonlót csinálni. Bár, nyilván először kicsit ügyetlenebbül, de minél többször próbálkozik hasonló formával, úgy válnak biztosabbá a mozdulatai és hamarosan képes lesz megvalósítani mindazt amit szeretne. Nekünk mint szülőknek, nagyszülőknek az a legfontosabb dolgunk, hogy a gyermek korának, képességeinek megfelelő lehetőségeket mutassuk meg neki.

E feladatok megoldása természetesen részéről nagy odafigyelést igényel, így  a próbálkozásai során a koncentrációképessége és memóriája is rohamosan fejlődik. Amellett, hogy lépésről-lépésre megmutatjuk, azt is mindig mondjuk el, hogy mit, miért és hogyan csinálunk. Így nemcsak megismeri a különböző formákat, alakzatokat, de magabiztosan meg is tudja majd csinálni kicsiben-nagyban egyaránt, ami az arányérzék fejlődését segíti.

Ha elkészülnek a gyurmafigurák állítsuk térbe őket. Megbeszélhetjük, hogy mi elé-mögé, alá-fölé, mellé… stb. kerülnek- így a téri tájékozódás fejlődését mozdíthatjuk elő.

Gyurmafigurák környezetét is kialakíthatjuk, találjunk ki hozzá történeteket. Vagy épp egy adott környezethez,  meséhez készítsünk figurákat és játsszuk el a történetet. Így rendkívüli módon fejleszthető a képzelőerő és a szókincs.

Anyagismeret. A gyurma mellett más, és többféle alapanyagot is használhatunk. Ezáltal megismeri a különböző anyagokat, és azok tulajdonságait. Megtanulja, hogy mit lehet és mit nem lehet tenni velük.

Szépérzékét fejleszthetjük, ha megbeszélhetjük, hogy mihez mi illik, mi mivel és hol, hogyan mutat jól.

Az aprólékos munkához sok-sok türelem és kitartás szükséges.

Gyurmakalandok - www.kreativszakkor.hu

A gyermek a gyurmával való játék során megtapasztalja az alkotás örömét, és miután ez jó érzéssel tölti el, így a többi tervének, egy nagyobb volumenű ötletének megvalósítására ösztönzi,a melynek valóban kézzelfogható sikerélmény lesz az eredménye. – Megnézhető, megfogható, a családtagoknak, barátoknak is megmutatható produktum.

Dicsérő, biztató szavak hihetetlenül nagy lendületet adnak további alkotásaihoz, melyekhez sokkal bátrabban, magabiztosabban fog hozzákezdeni. A sikerélmény hatására nő az önbizalma, fejlődik önértékelése.

A gyurmázással szinte észrevétlenül fejlődnek, alakulnak ki gyermekünk iskolaérettséghez szükséges képességei ugyanakkor a közös játék nagyszerű kikapcsolódás, pihentető, nyugtató, regeneráló hatású tevékenység gyermeknek és szülőnek, nagyszülőnek egyaránt.

Mint az a fentiekből is látszik, a rendszeres gyurmázás hihetetlen mértékben járul hozzá gyermekünk kézügyességének fejlődéséhez, és ha okosan játszunk vele, akkor még sok-sok más (több mint 20! féle) képesség fejlődésére is hatással van. 

GYURMAKALANDOK Kézügyességfejlesztő program pontosan ebben segít!
Lehetőségeket mutat, Mit? és Hogyan csináljunk? 

Mi a GYURMAKALANDOK program célja?

A programot kifejezetten 2-7 éves korosztály számára állítottam össze, de nagyobbak is örömmel játszanak vele, hisz nekik is az alkotás örömét nyújtja. 

Kisgyermekes szülőknek szeretnék segíteni és megmutatni, hogy játék közben milyen különleges világot tárhatunk csemetéink elé, ami előhozza a kreativitásukat, kísérletező és alkotó kedvüket. Mindemellett kézzelfogható sikerélményt, önbizalmat ad számukraelőkészítve az iskolakezdést, képességeik kibontakoztatását.

TIPP:
GYURMAKALANDOK programot megismerhetitek és Kaposváron a KÉZMŰVES KUCKÓ gyurmázós foglalkozásain gyermekeitekkel együtt személyesen ki kipróbálhatjátok! 
Bővebb infóhoz >>> KATT IDE!

JÓ HÍR! 🙂
Ha nem tudsz jönni, akkor sem kell teljesen lemondanod róla.
>>> Kérd GyurManó ötletadó hírlevelét!

GyurManó ÖTLETADÓ Hírlevele - www.kreativszakkor.hu
Játékos kézügyesség fejlesztés otthon