BBM/ március 21, 2018/ Blog, Gyurmázzunk!, Kézügyesség fejlesztése

Kézügyesség fejlesztése gyurmával

Miért pont gyurma?

Mi az első mozdulatuk a gyermekeknek, ha életükben először kapnak egy darabka gyurmát a kezükbe?
Ösztönösen elkezdik nyomkodni, forgatni, megszorítják, elengedik, lapogatják – ismerkednek az anyaggal.
A nagyobbak már sokkal bátrabban nyúlnak hozzá: dögönyözik, püfölik, bökdösik, csipkedik, sodorják, stb.

Azok a gyermekek, akiknek már többször volt kezükben gyurma, rögtön elkezdenek belőle valamit csinálni: kisebb-nagyobb gyöngyöket, golyókat készítenek, hurkát sodornak, csigabigát, kígyót, egyéb apró figurákat formáznak. A lényeg, hogy ők, amint kézhez kapják a gyurmát, általában már határozott céllal rögtön nekiállnak megvalósítani elképzeléseiket több-kevesebb sikerrel.

Ha segítünk nekik és korukhoz, képességeikhez igazodva megmutatjuk az alapvető technikai fogásokat, (pl. sodrás, lapítás, mintázási lehetőségek) biztosítjuk a szükséges eszközöket, ezzel egy olyan világot tárunk eléjük, mely előhozza kreativitásukat, kísérletező és alkotó kedvüket, és nem utolsó sorban kézzelfogható sikerélményt nyújt számukra.

Úgy gondolom, hogy (az agyag mellett) a gyurma az egyik legsokoldalúbban felhasználható, kézügyesség fejlesztő alapanyag és a rendszeres gyurmázás hihetetlen mértékben járul hozzá gyermekünk finommotorikus képességeinek fejlődéséhez. Ehhez nyújt segítséget hetente megjelenő hírlevelünk.

>>> Itt tudsz feliratkozni a GyurManó ötletadó hírlevélére!
Most Kézügyességfejlesztő mondókagyűjteményt is kaptok hozzá ajándékba! 🙂